Lanthandel från Ekeskog

Huset byggdes i slutet av 1880-talet och fungerade som lanthandel i Ekeskogs by nära Töreboda mellan 1905 och 1970. Här såldes livsmedel, kläder, redskap och bensin, och här låg ortens poststation från 1911 till 1967. På övervåningen fanns en liten bostad för affärsbiträdet. År 1984 återinvigdes lanthandeln i Fornbyn. Inredningen visar hur affären såg ut på 1940-talet.

Den äldsta historien bakom lanthandeln från Ekeskog är okänd men huset användes inledningsvis som mejeri. I början av 1900-talet tillhörde mejeriet änkefru Sofia Andersson som 1902 lät sälja byggnaden och jordbruksfastigheten till Aron Karlén, vars familj kom att äga lanthandeln ända fram till det att byggnaden skänktes till länsmuseet i Skara 1984.

Lanthandeln – en samlingsplats för bygden

Verksamheten i lanthandeln från Ekeskog startades år 1905 av Aron Karlén och den förblev under två generationer en diversehandel där man kunde handla det mesta som kunde behövas, som ”hästskor, gummi, tyger, porslin, mat förstås och när tiden blev mogen för det även mopeder” (Skaraborgs Läns Tidning 3 februari 1984). Lanthandeln blev vid sidan av Ekeskogs kyrka byns viktigaste samlingsplats. Aron Karlén drev lanthandeln fram till sin död 1928 och 1931 togs verksamheten över av sonen Hans Karlén. Lanthandeln hade även en filial i Lagerfors, som fortsatte att drivas under nya ägare efter det att lanthandeln i Ekeskog lagts ner.

Den 1 december 1911 inrättades en poststation i lanthandeln, vilken var i bruk till 31 maj 1967. Från poststationen utgick lantbrevbärarlinjen Ekeskog–Sörboda– Ekeskog, och Aron Karlén och sedermera sonen Hans Karlén fungerade som postföreståndare. Lantbrevbärarna stannade länge på sin post, som till exempel Karl Henrik Magnusson 1935–1948 och Karl Martin Eriksson 1948–1967.

Lanthandeln hade under sin tid flera biträden som ofta bodde i butiken. Bland dessa biträden kan nämnas David Linder (bodbiträde 1922 till sin död 1937) och Holger Envall (bodbiträde 1941–1943 och 1945–1967).

En ombyggnad av lanthandeln inleddes 1935 då affärslokalen fick centralvärme. På vinden inreddes en bostad för biträdet och den tidigare bostaden på undervåningen gjordes om till  kontor. 1937 fick lanthandeln större skyltfönster och entrédörren byttes ut. På 1940-talet fick affären även en kyldisk installerad för att möta tidens nya krav på livsmedelshantering inom butikssektorn. Efter dessa större ombyggnader har inga fler märkbara förändringar ägt rum.

Lanthandeln lades ner 3 oktober 1970, då ägaren Hans Karlén gick i pension. Befolkningsminskningen i trakten hade medfört att verksamheten inte längre var ekonomiskt hållbar.

Flyttningen till Fornbyn

Några år efter det att lanthandeln stängts visade länsmuseet i Skara intresse för att flytta en lanthandel till Fornbyn. Tanken var att den skulle kunna fungera som reception och naturlig samlingspunkt för besökare. Affärer på landsbygden hade börjat läggas ner i och med bilismens genomslag och risken fanns att de gamla handelsbodarna skulle rivas och försvinna. År 1977 fick museet veta att familjen Karlén från Ekeskog var intresserade av att donera sin nedlagda lanthandel till Fornbyn. Då fanns det inte ekonomiska möjligheter att genomföra en flytt till Fornbyn, men 1983 kunde den påbörjas med hjälp av stöd och bidrag från Länsarbetsnämnden, Landstinget och Skara kommun. Totalt ställdes 641 000 kronor till förfogande.

Flyttningen av lanthandeln genomfördes under hösten 1983 och våren 1984. Den spektakulära transporten från Ekeskog till Fornbyn i Skara beskrevs i flera tidningar, tex i Mariestads-Tidningen den 3 februari 1984: ”Efter ett par månaders förberedelser skulle stommen av byns gamla affär lyftas upp på en trailer för vidare transport […] Stämningen var smått nervös”. Efter ett lyckat lyft konstateras att ”det gick ju helt perfekt”. Familjen Karlén betonade att ”det är roligt att den blir till glädje och kommer till användning igen”. Lanthandeln lyftes med två stora kranar upp på en trailer för att sedan under poliseskort föras via Moholm och Mariestad till Skara.

Väl i Fornbyn inreddes lanthandeln som den sett ut under 1930- och 1940-talet.

”Vi ska försöka att inte förändra någonting, utan behålla affären i det skick den var efter ombyggnaden 1935”, skriver Ann-Katrin Larsson som dokumenterat lanthandeln för länsmuseets räkning. Därför är fönstren i bodlokalen skyltfönster med hela glas, entrédörren av 1940-talssnitt, och inredningen med diskar och annan utrustning från den tiden. En modernisering av lanthandlarna på 1930-och 40-taleninnebar att det äldre bruket med att hänga upp varor i allehanda krokar i taket hade upphört, och varorna exponerades i stället på hyllor längs väggarna. Spår från senare renoveringar avlägsnades. Frys, kyldisk, elektrisk armatur, vedpanna m.m. från 60-talet hade redan tidigare plockats bort.

Intill lanthandeln står två klassiska svenska bensinpumpar, en FATOS-pump från 1924 och en VICI-pump av 1927 års modell, båda tillverkade på Ljungmans Verkstäder i Malmö. Därtill finns ett mindre upplag av äldre oljefat. Bredvid bensinpumpen står ett typiskt mjölkbord av trä. Mjölkborden har funnits i otaliga modeller och utföranden, men detta är byggt efter förebild från ett som stod i Väring norr om Skövde.

På hembygdens dag den 16 juni 1984 återinvigdes lanthandeln i Fornbyn. I samband med invigningen ordnade Skara filatelistförening så att dagen fick en egen minnespoststämpel. Öppnandet av lanthandeln väckte stort intresse och lockade många besökare. Många av dem mindes att de handlat i liknande handelsbodar och vittnade om att de kände igen sin barndoms affär.


Texten är hämtad ur ”Utomhus. Fornbyn i Skara och andra friluftsmuseer” (2022). Skara: Västergötlands Fornminnesförening.