Portlider

Portlidret vid Fornbyns entré är nybyggt av skiftesverk år 1994 med ledning av en typritning från 1750-talet. Landshövdingen i Skaraborgs län verkade vid den här tiden för effektivisering av jordbruket, och föreslog bland mycket annat att en körport med bodar av detta utseende skulle kunna bilda infart till en gård. Det kom långt senare att visa sig att det var precis vad museet behövde när en ny entré till Fornbyn skulle byggas. Även om portlidret är nybyggt, knyts det ändå genom byggnadstekniken samman med de äldre husen i Fornbyn.

Landshövdingens förslag

I samband med projekteringen av det nya länsmuseet väcktes frågan hur entrén till Fornbyn skulle kunna göras mera tilltalande och tydlig. Den nya huvudingången till museet gjorde att de båda entréerna kunde samordnas kring en nyanlagd liten torgbildning. Efter hand tog planerna på ett portlider av något slag form. Den typ av byggnader som kunde komma i fråga är emellertid sällsynta idag, och det skulle vara tveksamt att flytta ett sådant gammalt hus med körport från sin ursprungliga plats. Dessutom var äldre portlider oftast en passage genom en låg ekonomibyggnad, vilket inte skulle fylla museets önskemål om en tydlig och självklar entré till Fornbyn.

Lösningen kom i en handling från mitten av 1700-talet, presenterad av professorn i etnologi Sigurd Erixon på 1960-talet. Under 1700-talet tog landshövdingarna aktiv del i frågor om jordbrukets förbättring, och i deras 5-årsberättelser från 1700-talet ägnades en hel del utrymme åt frågor om jordbruk och byggnadskultur. Ofta handlade det om att införa brandsäkrare tak, men också försök att förmå befolkningen att bygga i sten för att spara de försvinnande skogarna.

Beskrivning i detalj

Erixons artikel kom att bli inspiration till den nya entrén vid Fornbyn. Landshövdingen och friherren Gabriel Falkenberg d y redogjorde i sin 5-årsberättelse 1751–52 för ”Project til laga hus” som borde finnas på hela, halva och fjärdedels hemman. Beskrivningarna är detaljerade och illustrerade med ritningar eller skisser. Gemensamt var att förslagen byggde på åtskilda man- och fägårdar, skilda av en stenmur med ett portlider. De olika gårdarnas byggnader beskrevs i detalj, där ”Port och lider” angavs med såväl längd, bredd som höjd i alnar. Frågan är väl om förslagen någonsin realiserades – det enda porthus av någorlunda liknande slag med samma funktion som är bevarat står på Näs i Mullsjö, men det är äldre, byggt av knuttimmer och innehåller fler utrymmen. Landshövdingens »Port och lider« utgör ändå ett exempel på ambitionen om förbättring av jordbruksbebyggelsen på 1700-talet. Det var också på sitt sätt en föregångare till de mönsterböcker som spreds över landet i samband med laga skiftet ett hundratal år senare.

Förslaget förverkligas

Landshövdingens ”Port och lider” såg ut att vara som klippt och skuret för museets behov, det visade sig uppfylla de önskemål länsmuseet hade på en ny entré till Fornbyn, och markerade med en viss monumentalitet ingången till området. För att byggnaden i sig skulle ha ett värde som exempel på äldre byggnadskonst beslöts att uppföra den i skiftesverk med de mått i alnar som angetts i 5-årsberättelsen. Andra skiftesverksbyggnader studerades varefter handlingar upprättades av arkitekt Mikael Hedin i samråd med museets byggnadsantikvarier. Byggnadsarbetet utfördes av Bygghyttan i Karlsborg, som på detta sätt fick en utbildning i äldre byggnadsteknik, en kunskap som blev värdefull vid senare renoveringsarbeten. Porthuset byggdes under våren 1994 på Bygghyttans område i Karlsborg och flyttades i delar till Skara och Fornbyn lagom till invigningen av det nya museet försommaren 1994. Portlidret färdigställdes sedan under sommaren av museets snickare. Två små bodar nås från Fornbysidan. Taket lades med tillvarataget äldre handslaget tegel av en typ som förekom på 1700- och 1800-talen.

Tanken har varit att låta huset stå obehandlat och gråna naturligt, vilket troligen hade varit fallet i mitten av 1700-talet då rödfärgen ännu inte hade slagit igenom på landsbygden, och säkert inte på ett litet jordbruk av storlek en kvarts hemman, till vilket just detta ”Port och lider” var avsett.


Texten är hämtad ur ”Utomhus. Fornbyn i Skara och andra friluftsmuseer” (2022). Skara: Västergötlands Fornminnesförening.