En stiglucka är en gammal benämning på en sorts port eller överbyggd kyrkogårdsgrind i en kyrkogårdsmur.
Stigluckan i Fornbyn är byggd 1931 som en kopia efter en stiglucka som tidigare stått vid Mjäldrunga medeltidskyrka i Gäsene härad öster om Herrljunga. Fornminnesföreningens Sanfrid Welin besökte år 1896 Mjäldrunga (då i Älvsborgs län) och lade då märke till och fotograferade den märkliga kyrkporten. »Strax därefter synes den ha försvunnit […]. Då det var nödvändigt att å friluftsanläggningens ›kyrkogård‹ ha en port mot väster, beslöts 1931 att efter tagna fotografier uppföra en kopia av Mjäldrungaporten«, skrev Welin senare.
Stigluckan markerade entrén mellan det världsliga och det andliga, något som var betydelsefullt för medeltidsmänniskan. Det blev därför viktigt att ägna särskild omsorg i utformandet av dessa ingångar. De äldsta har sannolikt varit av trä, men har troligen senare ersatts av portar av sten. Det finns flera äldre stigluckor bevarade i Skaraborg, de flesta murade av sten och byggda på 1600- eller 1700-talet. Stigluckan från Mjäldrunga är (var) avträ och består av två kraftigt stöttade sidopelare som står på ett par grova syllar och bär upp ett sadeltak klätt med stickspån. Fyra bågformiga strävor ökar stabiliteten. Stigluckan renoverades 2006 med byte av bland annat syllar, samtidigt som stickspånen på taket lades om. Taket är sedan omlagt ytterligare en gång sommaren 2022. Alla delar av stigluckan är idag målade med Falu rödfärg.
Grindarna, som tillverkades till stigluckan i början av 1930-talet, var under många år försvunna men återfanns 2014 och monterades då i sina gamla lägen.
Texten är hämtad ur ”Utomhus. Fornbyn i Skara och andra friluftsmuseer” (2022). Skara: Västergötlands Fornminnesförening.