Den gjutna bronsnyckeln från Hornborga tillhör en grupp exklusiva vikingatida nycklar som brukar kallas ”Himmelrikets nyckel”. Typiskt är den genombrutna öglan med olika slingriga djur- eller växtformade mönster. Oftast har de ensidiga ax och liknar därför dagens nycklar mer än någon annan forntida nyckel.
Dessa nycklar är också en religiös symbol med anknytning till Sankte Per, aposteln med nyckeln till Himmelriket. Nycklarna anses höra samman med den äldsta missionen på 800-talet. Deras närmaste motsvarigheter hittar man i Friesland vid Nordsjökusten, i Rhendalen och i östra England.
Sådana här nycklar bars av kvinnor som ett tecken på att de var gårdens härskarinna. Kanske passade nyckeln i ett vridlås på huvudbyggnadens ytterdörr.
Nyckeln som hittats i Hornborga kommer förmodligen från en bortodlad kristen kvinnograv från vikingatiden. Exakt var den hittades vet vi inte. Den kom till museets samlingar redan i början av 1900-talet och det finns inga ytterligare uppgifter om hur det gick till eller vem som skänkte den.
<< Tillbaka till Västergötlands museum – En del av Historien om Sverige