fbpx

Historien om Sverige
på Västergötlands museum

Västergötlands museum – En del av Historien om Sverige

Historien om Sverige är SVT:s största historiesatsning någonsin. I tio avsnitt berättas vår gemensamma historia, från istid till våra dagar. Över 300 experter har hjälpt till att få berättelsen på plats. SVT samverkar med museer, bibliotek och andra kulturinstitutioner över hela landet med målet att skapa ett brett intresse för historia.

På Västergötlands museum fortsätter berättelsen! I den tillfälliga utställningen Västergötlands museum – En del av Historien om Sverige kan man titta på föremål ur våra samlingar som knyter an till varje avsnitt. Utställningen fylls på med nya föremål i samband med varje nytt avsnitt för att i slutändan gestalta över 10 000 år av landskapets unika historia.


Föremål i utställningen Västergötlands museum – En del av Historien om Sverige

Här kommer vi under den tid serien visas att fylla på med flera nya föremål. Klicka på länken under föremålsbilden för att läsa mer!


I samband med de olika avsnitten erbjuder vi också ett brett utbud av programpunkter. Du kan läsa mer om vårt programutbud nedan.

På de andra museerna i Skaraborg uppmärksammas också Historien om Sverige. Ta del av deras program här

PROGRAM på Västergötlands museum:

Onsdag 29 november kl. 18.00

HILDEGARD och INGEGERD – Att överleva historien

I SVT:s serie Historien om Sverige berättas det om hur kristendomen etableras och förändrar människors liv. Välkommen på teater vid Västergötlands museum där två av den tidens kvinnor står i centrum.

Torsdag 30 november kl. 14.00

Öppen visning: Gud ger och Gud tar 1100-1360

I Västergötlands museums källare finns vår fantastiska utställning ”Skara i medeltid”. Följ med på en guidad visning och hör om hur Skara kunde bli en av Sveriges viktigaste städer. Här finns fantastiska artefakter som Sveriges äldsta bok och stol, men också relikskrin, bödelsyxor och biskopskåpor. Se hur livet i en medeltida stad kunde te sig och hör om hur Skara till slut förlorar sin roll som en av rikets mest framträdande städer.

Torsdag 30 november kl. 12.00

Favorit i repris: Bronssköldarna från Fröslunda – en arkeologisk världssensation

Missade du föredraget om Fröslundasköldarna eller var du där och kan inte få nog av detta världsunika fynd? Nu håller arkeologen Annelie Nitenberg även en lunchföreläsning om sköldarna. Varmt välkommen!

Tisdag 5 december kl. 15.00

Vi visar avsnitt 5 – Kampen om tronen

Vi visar avsnitt 5 av Historien om Sverige i museets hörsal. Efteråt finns det möjlighet att stanna kvar och diskutera avsnittet tillsammans.

Onsdag 6 december kl. 18.30

Arvstvisterna efter Gustav Vasa

I SVT:s serie Historien om Sverige har du fått följa ”Kampen om tronen” som så småningom ledde till att Gustav Vasa tar makten. Men vad händer efter hans död?

Torsdag 7 december kl. 14.00

Öppen visning: Kampen om tronen 1361-1560

Följ med på en guidad visning och hör om hur Skara kunde bli en av Sveriges viktigaste städer.

Onsdag 17 januari kl. 18.00

Oxenstiernas Lindholmen – En stormaktsdröm i ruiner

I föredraget ger byggnadsantikvarie Robin Gullbrandsson en bild av Lindholmens historia, anläggningens arkitektoniska och idémässiga sammanhang samt inte minst av de personer som här försökte förverkliga sina slottsdrömmar.