fbpx
Lucka 3

dot
Endast det bästa för kungliga rumpor
På en halvö i sjön Sävelången ligger Nääs slott – ett skrytbygge i världsklass. Originalinredningarna från det sena 1800-talet som finns kvar än idag vittnar om ett överflöd och liv i lyx.

På halvön har det funnits någon form av herresäte sedan 1529 men efter att adelsätt efter adelsätt passerat revy så kom Nääs att 1868 hamna i August Abrahamsons ägo. Abrahamson var en handelsman som gjort sig ekonomisk oberoende genom grosshandel.

I och med Abrahamson fick slottet ett ansiktslyft efter tidens ideal – salonger, kabinett, matsal och bibliotek avlöser varandra på slottets nedre plan, balsal på andra våningen och gästrumsvåning på tredje. Varje detalj var fin nog för att kunna ta emot kungen med gott samvete. Nästan…!

Som många i den förmögna överklassen var Abrahamsons på god fot med den dåvarande kungen och det var inför ett besök av Kung Oscar och hans bägge söner Gustav och Eugen år 1891 som slottet inte ansågs hålla tillräckligt hög klass.

Det var då som toaletten kläddes in från golv till tak med ett ljusrött blommigt bomullstyg, likaså den fyrkantiga toalettstolen som kröntes med en sits i ädlaste mahogny – allt för att vara värdig en kunglig rumpa.

Om toaletten kom till användning eller inte förtäljer inte historien.