fbpx
Lucka 5

dot
Klostret i källaren
När det lackar mot jul och pyntet ska upp från källarförrådet är det inte ovanligt att man hittar någon gammal bortglömd klenod bland sommardäck och slalompjäxor. Kanske är det en skolkatalog från lågstadiet, ett par oanvända joggingskor eller som i veterinärpionjären Peter Hernquists fall – ett kloster från 1200-talet.

Det var när Hernquist skulle bygga till ett växthus för läkeväxter för sin veterinärskola i Skara som han i grävandet av grunden stötte på vad som verkade vara ett kalkstensgolv. När sten efter sten i det lagda golvet blottlades var det uppenbart att Hernquist inte var först med att bygga på den här platsen. Vad Hernquist hade hittat var resterna av Franciskanklostret Sankta Katarina.

Klostret som var det tredje Franciskanerklostret i Sverige byggdes på 1240-talet och var rest helt i rödbränt tegel men eftersom det mesta av klostret fortfarande ligger begravt så vet man inte mycket mer om själva byggnaden. Under Hernqvists utgrävningar fann han delar av den gamla korsgången och koret som fortfarande finns att se i Veterinärmuseets källarvåning. Andra fynd visar att klostret varit smyckat med huggna ornament i både tegel och sandsten. I nästan 300 år var Franciskanklostret Sankta Katarina verksamt i Skara, fram till 1539 då Gustav Wasa hade brutit upp med påven och krävde klostren på deras värdesaker.

Det var en lyckosam slump att det var just på denna plats som Peter Hernquist valde att bygga sin veterinärutbildning. Franciskus av Assisi, förfader till Franciskanorden som byggde klostret Sankta Katarina, är nämligen djurens skyddshelgon.