fbpx
Lucka 6

dot
När isen la sig på Grästorpasjön
I skogarna norr om Herrljunga ligger Grästorpasjön. Den lilla sjön är inte större än att man kan kasta macka över till andra sidan. Det är på små skyddade sjöar som denna som isen lägger sig först på vintern – och för 100 år sen innebar det att arbetet för iskarlarna då hade börjat.

Iskarlar var en yrkeskår som med spett, hackor, istänger och meterlånga issågar skördade is på frusna sjöar runt om i landet.

Isen sågades upp i stora fyrkanter och staplades i så kallade isdösar. Dessa kunde vara allt från enkla skjul till välbyggda jordkällare. Gemensamt för isdösarna var att de var välisolerade med sågspån och halm. Is får samma temperatur som den omgivande luften så på kalla vinterdagar kunde isen bli så kall som nedåt minus 20 grader och inslagen i sågspån höll sig isen i över ett år.

På sommarhalvåret körde samma iskarlar ut isen till både företag och privatpersoner. Mejerier, fiskhandlare, restauranger och hotell behövde alla is och det berättas hur Grand Hôtel i Stockholm använde två ton is om dagen för att hålla maten kall.

Under 1950-talet introducerade Electrolux frysboxen och iskarlarna blev snart överflödiga. Men än idag används iskarlarnas gamla knep när skidanläggningar sparar snö från snörika vintrar till nästkommande i välisolerade isdösar.