fbpx
Lucka 6

dot
Lika som bär
På den lätt medtagna glasplåten från 1955 syns två identiska systrar som står modell för den excentriske fotografen Anders Karlsson.

Det är bara en på 80 graviditeter som ger upphov till tvillingar, och av dem är bara en tredjedel enäggstvillingar. För att två syskon ska bli så lika varandra som kvinnorna på bilden, måste de vara just enäggstvillingar.

Men de här kvinnorna har även lyckats få håret att ligga precis likadant, fått vecken i kjolen och den knutna rosetten på blusen att bli identiska. Hur har de lyckats med det? Svaret på det ligger i den ljusa randen som syns mellan de två kvinnorna. Kvinnorna är i egentligen en och samma som fotograferats två gånger på samma glasplåt. Dubbelgångarbilder, som de kallas, dyker upp redan på 1860-talet och görs genom att skärma av halva plåten, fota en gång, skärma av andra halvan och fota igen. Men är inte skärmen helt ljustät eller överlappar lite så blir fältet i mitten dubbelexponerat. Den avslöjande ljusa linjen i mitten avslöjar alltså illusionen.