fbpx
Lucka 7

dot
En sockerbagare här bor i staden
Lussekatter, pepparkakor och andra sötsaker har sin självklara plats i juletider och under många år var Konditori Sockerbagar’n i Skara en leverantör av alla dessa bakverk.

Det var under 1960-talet som det lilla konditoriet Sockerbagar’n slog upp dörrarna. Efter fyra år som lärling och tre år som bagarlärling samt gesällbrev från konditoriskolan i Göteborg och arbete i både Alingsås och Borås sökte sig Sockerbagar’ns grundare Lars-Erik Holmqvist tillbaka till rötterna i Skara. När möjligheten att öppna upp verksamheten i ett nybyggt hus mittemot busstationen dök upp så högg Lars-Erik och kompanjonen Bengt till.

I det konditoritäta Skara såg utsikterna mörka ut för Sockerbagar’n men räddningen visade sig ligga på andra sidan gatan. Mitt i mot Sockerbagar’n låg nämligen bussstationen. Morgonbussen som rullande in klockan 8 varje morgon tog med sig människor från hela Skaraborgstrakten, men då affärerna inte öppnade förrän klockan 9 kunde Bengt och Lars-Erik under denna timme servera kondisbitar på löpande band. Särskilt populär var ”Restoriatårtan” som Lars-Erik själv tagit fram; en luftig mandelbotten med pistagegrädde och florsocker.

År 1973 såldes verksamheten men Lars-Erik fick snart erbjudande om att arbeta som lärare vid konditorilinjen på Katedralskolan där hans hantverkskunnande fick leva vidare.

Än idag hänger neonskylten kvar i över entrén till det gamla konditoriet Sockerbagar’n i Skara.