fbpx
Lucka 7

dot
Mättande och berusande
Året är 1903 och på fotot från Vänersborgs museums syns hur en familj i Hudene tar vara på årets potatisskörd. Potatisen hade populariserats som stapelföda av Jonas Alströmer i Alingsås varifrån potatisodlingen spred sig – så i Hudene hade man säkert odlat potatis sedan länge när bilden togs.

Potatisen förbättrade livsvillkoren för otaliga människor under 1800-talet. Från en handfull sättpotatisar kunde 100-tals kilo potatis skördas, och den stärkelserika knölen var både näringsrik och mättande.

Men människorna på bilden är inte ute efter potatisens mättande egenskaper – här är det något mer dekadent i görningen.

Ledtråden till vad det handlar om ligger i vad de två männen till vänster sysslar med. Mellan sig har de en potatiskvarn i vilken potatisarna rivs och faller ner i metallkärlet under. Att detta kärl är av metall till skillnad mot alla andra kärl på bilden beror på att mannen i mitten kommer fylla det med vatten från brunnen, varpå alltsammans kokas över eld. Detta är första steget i att göra potatisbrännvin. När potatisens stärkelse ombildats till socker lämnas hopkoket att jäsa för att sedan destilleras till just brännvin.