fbpx
Lucka 8

dot
Hur hamnade vi här?
På bilden syns två unga par ute på strövtåg i det gröna. Exakt var de befinner sig är det ingen som vet idag, men hur de tog sig dit är tydligt – de har åkt bil.

Innan bilens intåg var det hästdroskan som tog människor från punkt A till punk B, således fanns det många yrkeskuskar. Många högreståndshem hade en eller flera egna kuskar. Dessa var ofta utbildade vid någon av landets körskolor för droska. Som specialutbildad och som representant för en högt aktad familj hade kusken en särskild uniform. Denne utvecklades över tid men hade tydliga kopplingar till ridklädsel. Ofta ingick ridbyxor och höga stövlar samt en längre rock eller föregångaren till kavaj, allting toppades med en skärmmössa.

När bilen vann mark gentemot hästdroskan följde kuskarnas uniform med till bilarnas chaufförer. Bilens exklusivitet gjorde att man ville markera att man åkt just bil och ett slags bil-mode uppstod. På mannen till höger syns kopplingarna till tidigare kuskars uniform tydligast. Även kvinnornas hellånga, högknäppta rockar som syftade till att skydda klänningarna från skvätt och vägdamm är en del i tidens bilmode.