fbpx
Lucka 9

dot
Med kall hand
Byggnaden på bilden ser förhållandevis alldaglig ut, men här försiggår det förädling av ett slag som än i dag firas med en återinförd årlig festival i Skara.

Den mest uppenbara ledtråden är den ovanligt höga skorstenen som berättar att det här är mer än ett vanligt bostadshus. Men svaret på exakt vad det rör sig om ligger i de små runda ventilationshål som syns runtomkring hela byggnaden – byggnaden på bilden är ett mejeri.

Genom historien har människor kämpat för att behålla värmen i sina hus, men här är syftet till de många ventilationshålen att mejeriet ska vara så svalt och ventilerat som möjligt. Fotot är taget runt sekelskiftet 1900 och vid det här laget kände man till bakterier och mikroorganismer, och således vikten av hygien i mejerierna. Länge var kvinnor med kalla händer åtråvärda i mejerier eftersom det ansågs hygieniskt med kalla händer och för att de kunde hantera smör utan att det smälte.

Likaså kände man till pastörisering, vilket är anledningen till den höga skorstenen under vilken en spis värmde mjölk till 75-80 grader som sedan hastigt kyldes ner. Det var emellertid inte förrän på 30-talet det blev lag på att mjölkprodukter skulle pastöriseras. Spisen i mejeriet användes även för att värma upp mjölken till kroppstemperatur varpå den kan ystas för att sedan bli ost. Vasslen kunde kokas till messmör på våra breddgrader, i Italien blev vasslen istället till ricotta.