fbpx
Lucka 9

dot
Agnes de Frumerie
Agnes de Frumerie föddes i Skövde 1869, utbildade sig vid konstakademin i Stockholm och verkade sedan som konstnär i Paris under 30 år innan hon återvände till Sverige och Västergötland 1926. När Agnes gick bort 1937 skänkte hon en stor del av sin kvarlåtenskap till Västergötlands museum. Samlingen är den enskilt största på museet och rymmer närmare 1000 objekt, foton, teckningar, målningar möbler och arkivalier.

Agnes de Frumerie var en mångsidig konstnärinna som ställde ut flitigt i Frankrike men också här hemma i Sverige. Hon visade bronser och marmorskulpturer, men också konsthantverk såsom möbler och keramik. På 1890- talet umgicks hon med många i det konstnärliga avantgardet i Paris bland annat August Strindberg som hon porträtterade. Hon får hedersdiplom och säljer bland annat skulpturgruppen ”Poesi och Musik” till den franska staten.

Agnes var en ovanlig och begåvad svensk konstnärinna, yrkesverksam, i en internationell miljö under en brytningstid. Idag ger hennes pionjärarbete på framför allt konstglasets område henne en plats i den svenska konsthistorien.