Lucka 9

dot
Mässhake med lejon och fåglar
Mässhaken är ett överplagg som prästen bär över alban och stolan vid nattvardsfirande. Mässhaken är ett ärmlöst plagg som hängs över axlarna och tidigare hakades ihop baktill. De olika mässhakarnas färger följer de liturgiska färgerna och följer därmed kyrkoåret.

Mässhaken har sitt ursprung i den romerska paenula (plagg av samma typ som poncho), som liknar en cirkelskuren kappa eller poncho. Ursprungligen användes mässhaken av alla slags kyrkotjänare. Omkring år 1000 fick den status som det förnämsta gudstjänstplagget och bärs därefter endast av celebranten, den präst som håller i mässan.

Mässhaken i dagens lucka är en deposition i museets samlingar från Skara domkyrka. I museiliggaren står ”Messhake med inväfda violett färgade lejon- och fågelfigurer, från 1300-talet”. Troligen är tyget till mässhaken vävt i Lucca, Italien.