fbpx
Lucka 1

dot
Stötteberget på Kållandsö
Stötteberget ligger på Kållandsö, på vägen ut mot Läckö slott. Namnet har sina rötter i gammal folktro och ett stötteberg är en plats där människor offrat stenar eller pinnar för att hedra någon som blivit mördad på platsen eller hålla spöken och onda andar borta.

Så här berättades det i Sunnersberg redan i början 1900-talet:
”Det var en knalle som hade varit inåt Kållandsö och sålt varor. Han blev mördad vid det berget. De hittade honom där, och då var hans pengar och varor borte. De kunde inte fara förbi där, eller de for mera fritt förbi om de kastade en pinne där eller satte en pinne mot berget.”

Det finns också andra historier från samma plats och i en berättelse från 1670 talas om en kronojägare vid namn Carl Carlsson som sköts till döds inte långt från berget efter att ha kommit i bråk med en man vid namn Nils Jönsson.

Idag återfinns berättelser om pinnarna vid berget i forum på Internet. Ungdomar som har hittat platsen har sett ett antal käppar stå nerstuckna i marken vid berget, räknat dem, brutit av dem, tagit med sig ett antal av dem och slängt dem inne i Lidköping. Trots detta påstås det att de kunnat räkna exakt samma antal och lika långa käppar/pinnar när de återkommit till platsen nästa dag.