fbpx
Lucka 10

dot
Över stock och sten
Intill den lilla stugan i tallskogen har familjen samlats runt kaffebordet för att låta sig fotograferas. Mellan kullerstenarna har grobladen gått i blom och i bakgrunden har vildvinet börjat växa sig hög.

För en person på bilden har tallskogen, kullerstenen och den högväxta undervegetationen gjort det extra svårt att sig hit. Spontant hade blicken fallit på den sittande mannen till vänster på grund av hans käpp som han medvetet visar upp.

Spatserkäppar har varit en accessoar för modemedvetna män sen lång tillbaka i tiden. Utförda i exklusiva material var det ett sätt att visa på distinktion och välstånd.

Det är emellertid inte denna man som kämpat för att var på plats för fotograferingen – utan mannen i plommonstop på andra sidan kaffebordet. Runt låret skymtar nämligen en åtspänd läderrem, till vilken en mörkmålad kraftig käpp med mässinghylsa är fäst. Denna enkla form av benskena var till skillnad mot den andre mannens käpp inte meningen att visa på modemedvetenhet eller välstånd. Ändå försöker manen inte dölja sitt handikapp mer än att den smälter in mot hans mörka kläder. Kanske fyller den dubbla syften och kan fungera som tillhygge ifall någon skulle göra sig lustig över mannens handikapp?