fbpx
Lucka 12

dot
Med skog i tanken
Det är tidigt 1940-tal och ute i Europa härjar världskriget. Men det är knappast något som märks på mjölkbilen då den har stannat till längs landsvägen utanför Götlunda. Här är det snarare en lekfull stämning som råder när Martin Johansson kastar sig från mejeribilens flak ner i vägrenens tjocka sommargräs – men likväl är världskriget påtagligt närvarande.

Svaret på hur en av historiens största tragedier letat sig in i denna sommaridyll syns just till höger om mannen som sitter ner på bilen – där syns en stor tank med rör, kranar och ventiler. Denna anordning är ett gengasaggregat och under andra världskrigets oljebrist var det dessa som gjorde att det fanns några mjölkbilar på landsbygdens vägar överhuvudtaget.

Sverige har mycket få oljefyndigheter men enorma skogstillgångar – så när kriget ströp oljeimporten var det bara naturligt att byta fån bensin till den vedbaserade gengasen. Efter krigets första år fanns cirka 22.000 registrerade gengasbilar i Sverige. Året därpå fanns det över 70.000.