Flyhov – i förfäders spår
När nysnön lagt sig över landskapet syns vartenda fotavtryck tydligt. Ibland kan man inte låta bli att placera sina egna skor i avtrycken och följa den okända vandraren i spåren. Vid Flyhov i Husaby finns betydligt mer permanenta fotspår, men var de leder är däremot svårare att svara på.
Man behöver inte vara orolig för att fotspåren i Flyhov ska smälta bort, de är nämligen ristade i granit. De 3000 år gamla fotspåren upptäcktes, tillsammans med de andra ristningarna på platsen, av en slump på slutet av 1800-talet. Två ungdomar hade fått på sin lott att passa boskap vid platsen och i ett försök att få tiden att gå sparkade de bort grästuvor på den då jordtäckta berghällen. När grästuvorna flög iväg blottlades hällen och de gamla hällristningarna fick återigen se dagens ljus.
Efter skålgropar, skepp och solkors är fotspår ett av de vanligaste motivet på hällristningar och de kommer i en uppsjö av olika former – allt från enkla ovaler till anatomiskt korrekta fotspår med fotvalv och tår. Fotavtrycken är ofta placerade sida vid sida men de förekommer även som fotspår som går tvärs över hällen. Det finns olika teorier kring vad dessa fotspår betyder. En säger att de skulle avbilda närvaron av en gudomlighet som inte får avbildas, men att dess fotspår kunde avbildas. En annan säger att de skulle symbolisera förfäders närvaro vid ceremonier och högtider. Vad de än betyder så har de uppenbarligen varit betydelsefulla.
Flyhov är Västergötlands största hällristningsplats med nästan 500 ristningar. Att ristningarna är så välbevarade kan man tacka grästuvorna för, vilka har gjort det möjligt att följa i fäders fotspår nu 3000 år senare.