fbpx
Lucka 16

dot
Spökerierna på Torpa Stenhus
Torpa Stenhus strax utanför Borås är enkelhusborg från 1400-talet som varit sätesgård för släkten Stenbock. Flera olika märkliga fenomen och händelser lär äga rum på borgen.

Den första berättelsen handlar om den gråa frun. Hon ska ha varit dotter till en av husets herrar och förälskat sig i en fånge från Danmark. När fadern avrättade fången ska dottern ha blivit så förkrossad av sorg att hon blev sjuk och dog. Sedan dess vandrar hon som en osalig, men vänlig, ande på slottet.

Den inmurade flickan kanske det mest kända av stenhusets spöken. Berättelsen handlar om en ung flicka som blev levande inmurad i ett av borgens rum. Hon hade varit på besök hos släktingar i Danmark och berättade vid hemkomsten att hon trodde att pesten drabbat människor på den båt som hon hade färdats i. Hennes far hörde samtalet och av rädsla för att pesten möjligen skulle ha drabbat dottern, och genom henne sprida sig till resten av familjen, bestämde han sig för att mura igen dörren till det rum där hon befann sig. Enligt berättelsen försökte tre byggarbetare hjälpa henne genom att bryta upp muren, men alla dog innan de lyckades. En av dem ramlade ner för trappan, en annan fick hjärtinfarkt.

Lille Gustav Stenbock, son till Gustaf Otto Stenbock, drunknade i slottets brunn endast tre år gammal. Han sägs nu vandra i Torpa Stenhus stora salar och många besökare, framförallt kvinnor, påstår sig ha sett en liten blek pojke i 1600-talskläder.

Foto: www.rowantree.se.