fbpx
Lucka 18

dot
Formen till en ost av ägg och ättika
Äggost är en svensk maträtt som tillagas av mjölk och ägg, samt ättika, filmjölk eller gräddfil, som får sjuda sakta tills smeten skär sig. Då får massan rinna av i en form med hål i botten. Massan öses upp i formen, eventuellt varvad med strösocker. Rätten serveras traditionellt på smörgåsbord eller som frukost, exempelvis med inlagd sill. Äggosten äts numera ofta som efterrätt med strösocker, kanel eller sylt och grädde.

Förr i tiden vid stora högtider anlände ofta släkt och vänner kvällen före kalaset och lämnade så kallad förning. Äggosten kunde då vara en del av förningen och den serverades som mellanrätt eller som pålägg och lämpliga tillbehör ansågs vara ansjovis och sill. Numera används den som en efterrätt som serveras tillsammans med någon slags sylt.

I museets föremålskatalog står inte mycket om äggostformen i dagens lucka. På dess undersida står ”1844. D. 29” och initialerna ”D.J.” och ”K.S.D.” samt förkortningen/beteckningen ”2.M”.