Lucka 19

dot

Skalundahögen – Beowulfs grav
För gemene man är kanske kopplingen mellan västgötska jordhögar, engelska nationalepos och lättklädda filmstjärnor inte självklar – men för västgötaskolans följare är kopplingen uppenbar.

Västgöteskolan har sin början i ett medeltida Sverige som i jakt på internationellt erkännande menade att den germanska folkgruppen Goter – som hade stort inflytande på det kontinentala Europa under folkvandringstiden – kom från de svenska Götarna. Således skulle Götaland vara vaggan för stora delar av Europas språk, religion och kultur. Den här teorin fick kritik redan under medeltiden men lyckades ändå leva parallellt med den allmänna historieuppfattningen in i modern tid.

Göticism, som teorin kommit att kallas, influerade flera amatörforskare under seklerna. Till exempel hävdade godsägaren Pehr Tahm under det tidiga 1800-talet att han genom tolkningar av ortsnamnen kring sitt gods Dagnäs kunna bevisa att världsträdet Yggdrasil stått på godset ägor och att det var i det närliggande Sätuna som Oden en gång hade varit bosatt.

Under 1900-talets början var fornnordisk mytologi och historia populär och dess influenser letade sig in i både arkitektur och kultur. Det var i det här klimatet som ingenjören Carl Otto Fast, i linje med Göticismen och Pehr Tahm, såg till de fornnordiska sagornas skildringar och de västgötska ortsnamnen och kom fram till att det engelska nationaleposet Beowulf måste ha utspelat sig i Skaraborg. Hjältesagan om Beowulf är skriven på fornengelska, men utspelar sig i Skandinavien någon gång under 700-talet.

Hjälten Beowulf som gett eposet dess namn är en orädd krigarkonung som härskar över ett folk som i sagan kallas Gaeter. Detta tolkade Fast som de svenska Götarna och placerade sagan i Västergötland. Huruvida denna tolkning är korrekt eller inte debatteras fortfarande i forskarvärlden. Fast var dock övertygad om sin sak och hävdade till och med att han identifierat hjältens grav till Skalundahögen strax nordväst om Lidköping. Gravhögen som tillhör en av Sveriges största har inte undersökts arkeologiskt och fortsätter således hålla på sina hemligheter.

Sagan om Beowulfs har fått en stor betydelse för både engelsk, svensk och dansk historia och hjältens storslagna liv har blivit filmatiserat flera gånger. Senast 2007 gjordes en animerad version efter verkliga skådespelares förlagor där producenten passade på att porträttera de digitaliserade filmstjärnorna i bara strumplästen. Men om producenten hade besökt hjältens påstådda hemtrakter såhär års skulle han nog förstått att Beowulf måste ha varit väl påpälsad under sina äventyr.

Foto: stewegee.se