fbpx
Lucka 20

dot
Spök-sängen på Kråk
Kråks herrgård, som ursprungligen stod i Mölltorps socken vid Vättern, har anor sedan 1600-talet. Under 1790-talet byggdes huset om av familjen Ehrenborg, som ägde gården fram till dess att byggnaden flyttades till Skara 1951, för att bli en del av Västergötlands museum och för att inhysa källarrestaurangen Kråks värdshus.

Många har under åren vittnat om märkliga syner och ljud i huset. Anna Fredrika Westin (född Ehrenborg) berättade för museets personal om märkliga händelser som de upplevde under åren på Kråk. ”När hela familjen var på nedervåningen hände det ibland att det lät som någon rörde sig på ovanvåningen och dörrar öppnade sig utan naturlig förklaring.”

En av de snickare som var med vid återuppbyggandet av Kråk i Skara vägrade fortsätta sitt arbete efter att ha mött den vita frun på vinden. Och många kockar och museitjänstemän har förundrats över sängen i fruns kammare.
”Ja, den här sängen har man allt slätat till täcket på många gånger under åren. Och så tar det bara några dagar och sen ser det precis ut som om någon har legat i den. Det spökar helt klart i det här rummet”, berättar en kock som har jobbat många år på Kråks restaurang.

Även museets personal har upplevt att sängens täcke skrynklats till och kanske kan dessa bilder tagna med 12 dagars mellanrum i augusti bekräfta spökerierna, eller vad tror du?