fbpx
Lucka 20

dot
Porträtt på en kortlek
I samlingarna på Västergötlands museum finns en kortlek för barn. Kortleken, som heter Pelle Snusk, baseras på den tyska barnboken som är känd under namnet ”Der Struwwelpeter” och som ursprungligen är tänkt för barn mellan 3 och 6 år. Barnläkaren och psykiatrikern Heinrich Hoffman (1809-1894) skrev och illustrerade boken åt sonen Carl som en julklapp 1844. Hoffman var även socialt och politiskt verksam och tog aktiv del i medborgerliga initiativ i demokratisk riktning.

Enligt spelreglerna är Pelle Snusk ”barnens roligaste bilderspel”. Kortspelet består av 36 kort indelade i 9 serier om 4 kort vardera, där varje serie innehåller en kort berättelse.

I en serie av kort kan vi se hur Nisse blir tillsagd av sin mor att inte suga på tummen, när han ändå gör det kommer skräddaren rusande och klipper av Nisses tummar. Sedan står Nisse snopen och väntar på att mor ska komma hem och skälla på honom.

I en annan serie leker flickan Marie med en tändsticka trots att två katter ber henne att låta bli. Berättelsen slutar med att hon brinner upp helt och hållet.