fbpx
Lucka 21

dot
Den hoppande klotblixten
Klotblixtar kan vara världens vanligaste ovanliga fenomen. Många har sett dem men ännu vet ingen hur dessa lysande klot blidas eller hur de kan synas så länge. Enligt alla fysikens lagar borde de helt enkelt inte finnas. Ändå gör de det.

Dessa naturens gåtfulla klot kan bete sig på de mest skiftande sätt. De kan studsa på en människa utan att ge några skador. Men de kan likaväl döda en person omedelbart. Och de kan till och med hoppa bock!

Någon gång kring 1955 stod Stina Larsson ute på trappan till familjens hus i Lyrestad i norra Skaraborg då blixten slog ned alldeles i närheten. Strax därpå fick hon se hur ett klot av eld kom flygande från vänster längs ett taggtrådsstängsel. Men klotet nöjde sig inte med att glida fram längs taggtråden utan ”hoppade i båge likt en studsboll, över från stolpe till stolpe”.

Den lilla kulan rörde aldrig taggtråden utan hoppade på stolparnas överdel som om den hade haft en fjäder i sig. När stängslet tog slut och det inte längre fanns några fler stolpar att hoppa till dök klotet lika tyst som det kommit ner på vägen där det försvann i tomma intet. ”Att få se sådant här är så sällsynt och storslaget”, skriver Stina Larsson i ett brev. När hon letade efter några tecken på var den glada klotblixten hade tagit vägen så kunde hon inte se ett spår.