fbpx
Lucka 22

dot
Jesus på begravningskonfekt
Godis, läsk och andra sötsaker förknippas idag med fest och fredagsmys men från 1800-talets första hälft till 1900-talets mellankrigstid kunde socker ha helt andra kopplingar. Ett exempel på det är den så kallade begravningskonfekten.

I och med det ökade sockerutbudet under det tidiga 1800-talet så spred sig bruket av begravningskonfekt och under 1800-talets senare del var konsumtionen av sorgekarameller och begravningskonfekt en självklar del av sorgehögtiden.

I sorgehuset bjöds gäster på kaffe och sötebröd, varpå man bjöd på middag och avslutade med utdelning av särskilda begravningskarameller som gästerna kunde ta med sig hem.

De omsorgsfullt inslagna sorgekaramellerna pryddes med ord, bilder och symboler som skulle ge utryck för saknaden efter den bortgångne. De var tänkta att fungera som minnen och skulle sparas och konsumeras på ett mentalt plan.

Idag visar vi en prydnad från början av 1900-talet, som suttit på begravningskonfekt. Prydnaden är av svart tyll med vita sidenband samt ett porträtt av Jesus. Den är skänkt till museet av Elsa Ekberg, Bjärka, Dagsnäs (1889-1976).