Brogåden – upplyst djurvän
I varje julkrubba med självaktning finns ofta både åsnor, får, kameler och ibland även kossor. Staffan stalledräng vattnar flitigt sina fålar varje år och räven raskar över isen. Julbockar, renar och Kalle Anka – det är tydligt att djuren har en särskild plats i det svenska julfirandet.
Djuren hade även en särskild plats i Brogården i Skara där Peter Hernquist 1775 slog upp portarna till Sveriges första veterinärskola.
Under 1700-talet blommade upplysningstiden med sin naturvetenskapliga logik och humanitära ideal och skarasonen Peter var en man av sin tid. Som ung studerade han vid Uppsala universitet, han tog magisterexamen vid Greifswalds universitet och som återvändande magister i naturvetenskap kom han att studera botanik under Carl von Linné.
Den 30-åriga Hernquist imponerade på Linné och när möjligheten uppstod att studera vid den nyöppnade veterinärskolan i Leyon, talade Linné varmt för att just Hernquist skulle få åka.
I Frankrike befann sig Hernquist mitt i upplysningstidens epicentrum – här fanns de nya kunskaperna, tänkesätten och idealen. I Sverige behandlades sjuka djur av så kallade Kloka gummor och gubbar som läste besvärjelser och utförde ritualer enligt gammalt skrock och tradition. I Frankrike mötte Hernquist vetenskapligt underbyggda behandlingar med både läkemedel och kirurgiska ingrepp. Efter att ha gått klart sin utbildning, arbetat som lärare och umgåtts med Rousseau, så reste Hernquist tillbaka till Sverige 1769.
Hernquist återvände till Skara där han efter att ha fått medgivande från självaste kungen, kunde öppna Sveriges första veterinärskola på Brogården. Idag är huset museum över Peter Hernquist och veterinäryrkets historia.