Julafton: Kommer tomten från Kvänum?!
Den här kalenderns sista porträtt är av en tomte. Men inte vilken tomte som helst utan den så kallade Kvänumstomten. Tomten tillverkades av Jarl Gustavsson (1907-1992) och brändes i ugnen på tegelbruket i Kvänum. Han tillverkade flera olika figurer i lera, men tomten är den mest bekanta. Tomtarna sålde han för 5 kronor styck och han skickade även tomtar till Amerika.
Tomten var ett slags skuggbonde med övernaturliga krafter som såg till att gården har lycka med sig. Han visade sig ogärna, men beskrivs som en äldre man och mindre än människor, ofta med vitt skägg, gråa kläder och luva. Det var viktigt att hålla sig väl med honom och inte förarga honom på något sätt. Tomten hade ett vresigt temperament och kunde hämnas om man exempelvis misskötte djuren eller behandlade honom respektlöst. Framför allt vakade han över djuren i stall och ladugård.
Med ökad urbanisering och industrialisering kom tomten under 1800-talet att bli en symbol för företagsamhet och näringsidkare.
Två personer som format många nutida svenskars bild av tomten är Viktor Rydberg med sin dikt Tomten från 1881, där tomten ser efter gården en midvinternatt och funderar över människornas ändliga livstid, och Jenny Nyström som från 1874 tecknade flera julkort med tomtemotiv, vilka ännu finns i nytryck. Dessa kom att påverka tomtens utveckling till att bli en symbol för midvintern och julen, så att den utomlands ifrån hämtade Sankt Nikolaus-figuren i Sverige kom att bli Jultomten.
GOD JUL från Västergötlands museum!