Lucka 24

dot
Julafton med en tomte-tavla
Tomten var ett slags skuggbonde med övernaturliga krafter som såg till att föra lycka till gården. Han visade sig ogärna, men beskrivs som en äldre man och mindre än människor, ofta med vitt skägg, gråa kläder och luva. Det var viktigt att hålla sig väl med honom och inte förarga honom på något sätt. Tomten hade ett vresigt temperament och kunde hämnas om man exempelvis misskötte djuren. Framför allt vakade han över djuren i stall och ladugård. Som tack för hans arbete gav gårdens ägare tomten en skål gröt. Enligt en senare tradition skulle han vara särskilt förtjust i risgrynsgröt som därför även kallas tomtegröt.

Idag säger vi God Jul med en oljemålning föreställande just en sådan tomte omgiven av ljus, sittandes på en trädstam och med ett grötfat i knäet. Tavlan, som är signerad ”E.A.A. kop 1870”, köptes in till Västergötlands museum den 1 juli 1925.

Nu tillönskas du en God Jul och ett Gott Nytt År från oss på Västergötlands museum!