fbpx
Lucka 4

dot
Vänerns märkliga sjöodjur
När fiskaren Johan i Sörvik tillsammans med en kamrat gav sig ut för att fiska lake någon gång i början på 1900-talet mötte han ett odjur som han tidigare bara hade hört talas om – kåffa. Detta Vänerns eget sjöodjur sades kunna förvandla sig till människa eller djur allt efter behag. De båda hade lämnat Bromösund utanför Torsö då Johan Loman, som han egentligen hette, plötsligt fick något tungt och starkt på kroken, något som kändes som en oxe hade börjat dra i reven.

Långt senare beskrev Johan det som hände för reportern Ingvar Kjörck:
”Dä va inte precis en nors som hade hängt sig på, för jag var inte kropp te hålla emot i förste början. Jag vira reven ett par varv om näven och drog för kongen å fosterlandet, kåffa följde med antingen ho velle eller inte, å dä va förbannat klart att ho inte va pigg på’t som hon röckte emot. När dä va en aln kvar å hanka, sa jag till kompisen: håll dej beredd mä öxa.”

Men kåffa vann kampen och till slut orkade Johan Loman inte hålla emot längre utan släppte efter och plötsligt upphörde draget. När han väl fick upp reven kunde han bara konstatera att det som suttit där hade rätat ut kroken så att den var rak som en spik.