fbpx

Månadens föremål, april 2015
En smaskig ask!

Då och då råkar vi ut för att ha glömt att köpa en födelsedagspresent, eller så vet vi inte vad vi ska ge jubilaren som oftast har ”allt”. Men godis, karameller och praliner fungerar till de flesta, och extra roligt är det givetvis om de är från en liten lokal producent.

Månadens föremål är en ask från en mycket välkänd karamellkokerska i Skara. De som hade glädjen att bo i Skara under den tid som Ida Levin var verksam, kunde köpa konfektaskar från hennes smaskiga tillverkning. De som är något yngre minns förmodligen ändå hennes godis som fortfarande tillverkades in på tvåtusentalet av dem som då ägde recepten. Vem kommer inte ihåg de legendariska ”knalerna”, hårda sockerkarameller med mandel i, eller mörkolan, chokladkyssarna, russinchokladen och marmeladen? Det var godis för dem som fostrades att äta de godsaker som deras mammor tyckte om. ”Knaler” är det förmodligen ingen som tillverkar idag och marmeladen smakade bra mycket bättre än annan marmelad som numera finns att köpa.

Vem var då kvinnan bakom dessa godsaker som fick hela Skara med omnejd att smaska? Hon hette Ida Levin, var från Vinköl och född 1886. 1908 sålde Ida sina första karameller på torget och hade en dagskassa på 38 kronor, en summa som hon var helt nöjd med. Efter detta blev det många karameller kokade och sålda i olika lokaler i Skara.

Med tiden förändrades smaken bland Skaraborna och Ida tillverkade även praliner och marsipankonfekt av olika slag.

Ida Levin slog igen sin affär den 8 april 1957, d.v.s. för ganska exakt 58 år sedan. Men lyckligtvis fanns karamellerna kvar många år efter det att hon stängt sin karamellaffär. Karamellasken på bilden finns idag i Västergötlands museums samlingar tillsammans med lite andra föremål från Idas karamellkokeri. Som månadens föremål för april passar Idas ask utmärkt, dels för att det var i april hon slog igen sin affär och dels för askens vårliga dekor med narcisser och videkvistar. Asken är troligen från 1940-50-tal och just tänkt att fyllas till brädden med konfekt.

Ann-Katrin Wahss
antikvarie
Västergötlands museum


Publicerad 1 april