fbpx

Månadens föremål, april 2017
1700-talskofta

Västergötlands museums samlingar innefattar en rik textilskatt med klädedräkter och andra textila föremål. Här förvaras allt från medeltida textilfragment till kyrkliga textilier och 60-talskläder. En del hela och rena, andra trasiga och smutsiga. Oavsett textiliernas skick berättar de något om samhället och människorna som en gång använde dem. I samlingen finns det bland annat några välbevarade 1700-talsplagg från olika samhällsskick.

Många associerar nog 1700-talets damdräkter med långa klänningar, vida kjolar och mycket garnityr; något som var tillgängligt enbart för adeln men det är mestadels högreståndskläder som blivit bevarat till vår tid. Detta var dock inget högreståndskvinnorna gick runt med hela tiden. Även de hade vardagskläder, fast på ett annorlunda sätt mot hur vår tids bekväma stretchkläder ser ut. Då handlade det om att kvinnorna, när de var hemma, skulle slippa använda korsett och ställningar under dräkten. Hemmadräkten bestod nämligen av en så kallad kofta och kjol eller en stubb. Kofta är idag benämningen på en stickad tröja med knäppning medan det under historien varit namnet på ett kvinnoplagg med viss passform i vävt tyg med knäppning fram.

Månadens föremål är en kofta från 1700-talets andra hälft. Den är sydd av damastvävt ylletyg och fodrad med linnetyg. För att få en bra passform är det kilar i koftan både fram och mitt bak. Att sy i kilar i kläderna var väldigt vanligt förr då det sparade på tyg i tillverkningsprocessen och skräddaren kunde på så vis hålla nere materialkostnaden. Koftan är helt handsydd med hjälp av efterstygn, förstygn och kaststygn. Mitt fram finns det spår av att det varit knäppning med hjälp av hyska och hake. Koftorna under 1700-talet kunde bland annat stängas med hjälp av snörning, rosetter eller hyska och hake. Koftan har en ganska djup urringning vilket är tidstypiskt. Dekolletaget täcktes med en sjal i tunt, skirt tyg eller spets.

Therese Holmgren


Publicerad 4 april