fbpx

Månadens föremål, augusti 2015
Har du en mortel?

Månadens föremål är en mortel av det äldre slaget. Den är av kalksten och utseendet och dekoren är typiskt för en mortel av detta material. Det är svårt att säga hur gammal den är, men troligen från 1700-talet. Morteln användes till att krossa kryddor och var, och är än idag, en ovärderlig kompis i köket. Mortlar användes också i målerifirmor vid tillverkning av målarfärg, samt i laboratorier. Det vi kanske oftast tänker på när det gäller mortlar i köksmiljö är marmormortlar, mässingmortlar och gjutjärnsmortlar. Skultuna Messingsbruk har en lång tradition av att gjuta mortlar i mässing och många kök ståtar med dessa glänsande redskap, ofta i olika storlekar.

Det är viktigt att morteln är gjord i ett material som är hållbart eftersom man måste ta i när man krossar kryddorna. Mortlarna var historiskt laddade föremål i köket då de stod för makt och status. Bara husmor hade nycklarna till kryddskåpet eftersom kryddor var en dyrbar ingrediens i matlagningen. Att hantera kryddorna fick inte alltid göras av vem som helst. I den hierarki som fanns i gårdens kök var det just husmor som hade ansvaret för de dyra kryddorna. Det mest slående exemplet på en dyr krydda är saffranet som helst ska mortlas tillsammans med litet socker för att få den rätta konsistensen. Saffran var den ultimata statuskryddan och användes ofta vid finare tillställningar. Vid den heliga Birgittas faders död användes ett kilo saffran, vilket visade på statusen hos den döde och hans familj.

Morteln var och är alltså ett redskap för det dyraste i köket och är ett viktigt redskap. Den mortel i kalksten som är augusti månads föremål, är från Skara, eller den har i alla fall använts i Skara. Många då levande Skarabor har ätit mat där denna mortel varit inblandad. Morteln är skänkt av Hilda Johansson 1933 och tillhörde tidigare hennes far, dåvarande källarmästare i Skara.

Ann-Katrin Wahss
antikvarie
Västergötlands museum


Publicerad 1 augusti