Månadens föremål, maj 2017
Katas silverspänne

Kata, kvinnan som härskade på storgården i Varnhem på 1000-talet har rekonstruerats i form av en docka i full storlek. Det är Oscar Nilsson som har gjort modellen och Katas vackra blå kläder är sydda av Mari Wickerts. Kata har fått en dräkt som kunde ha burits av en kvinna i de övre samhällsskikten i mitten på 1000-talet vid lite mer högtidliga tillfällen. Den blå färgen och den höga kvalitén på ull-, lin och sidentygerna signalerar att hon tillhör en rik släkt. Den rekonstruerade Kata finns nu i utställningen Kata och Kättil på Västergötlands museum.

Silverspännet som Kata har i sin mantel är en kopia (tillverkad av Fredrik Lundberg) av ett spänne från en samtida kvinnograv nära Katas grav. Eftersom liknande ringspännen finns i flera gravar är de förmodligen en viktig del av det dåtida klädmodet bland kvinnorna i Varnhem i vikingatidens slutskede. Det är ett dräktmode med inflytande från frankiskt och anglosaxiskt område med få och små spännen. De spännen som har hittats i gravarna i Varnhem ligger alltid på bröstkorgen. Det är därför vi tror att de har använts för att hålla ihop en mantel eller en schal.

Ringspännena i Varnhem är av silver eller brons. De har en enkel geometrisk dekor av trekanter eller punktcirklar. Det är intressant att alla ser olika ut och det är inget avancerat hantverk. Troligen är de tillverkade hemma på gården efter personliga önskemål.

Maria Vretemark
1:e antikvarie