fbpx

Västergötlands museum – En del av Historien om Sverige:
Musikundret och Stikkan

Den amerikanska hitlistan Billboard lanserades 1958 och har sen dess blivit måttstocken för verklig musikframgång. Sverige lyste emellertid med sin frånvaro ända fram till mitten av 70-talet.

Kanske hade det att göra med att svenska folket fortfarande var förhållandevis dåliga på engelska vid tiden och i stället för att producera musik på engelska, översattes internationella hits till svenska. Resultaten blev ofta mer eller mindre pajiga – Säwes sjöng om RFSU till tonerna av Village people, Towa Carson och Mats Olsson tolkade Johnny Cash och June Carters Jackson i låten Vi sticker till Laxå, Flamingokvartettens tolkade Bob Marley and the Wailers No woman, no cry med textraden ”En kvinna, en man – en av dom försvann”. Exemplen är i det näst oändliga.

En av de första som lyckades ta steget bort från dessa pajiga översättningar och skapade något nytt var Stikkan Andersson från Hova i Västergötland. Istället för att direktöversätta amerikanska hits så tog han vara på melodin och skrev helt nya texter. Lill-Babs Sånt är livet och Leva livet var båda internationella hits som Stikkan skrev om för den svenska marknaden men stor framgång.

Det var även Stikkan som skulle få in Sverige på den amerikanska Billboardlistan – även om han inte var först. Som producent för ABBA blev vinsten i Eurovision Song Contest 1974 med Waterloo startskottet för det som kom att kallas Det svenska musikundret.

Trots framgången med Waterloo så var det Björn Skifs Blue Swede version av Hooked on a feeling från samma år som blev den första låten av svenska artister på förstaplatsen på den prestigefyllda billboardlistan. ABBA och Stikkan skulle behöva vänta ända till 1979 då de tog förstaplatsen med Dancing queen.

På Västergötlands museum finns idag en hel del av arvet efter Stickan Andersson kvar i form av LP-skivor, guldskivor, diplom, klippböcker och en 60 centimeter hög bronsstaty. Men som av en händelse är det inte bara ABBA’s många guldskivor som hamnat här på museet, utan även Björn Skifs guldskiva för Hooked on a feeling – den första svenska låten på billboardlistan.

<< Tillbaka till Västergötlands museum – En del av Historien om Sverige