Fornbyn kom till för att försöka rädda vad som räddas kunde av en försvinnande byggnadskultur från den västgötska landsbygden. Genom åren har Fornbyn även kompletterats med byggnader från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Yngsta tillskotten är lanthandeln och transformatorn som kom dit på 1980-talet. Sedan dess har inga fler byggnader satts upp i Fornbyn och det modernare 1900-talet lyser med sin frånvaro.
Västergötlands museum har nu beslutat att förvärva den rivningshotade ”Gula kiosken” från Gamla Läckövägen i Stenhammar vid Lidköping. Kiosken som företeelse är en av vår tids utrotningshotade byggnader. Antalet kiosker har stadigt försvunnit från stad och landsbygd.
Gula kiosken är ovanligt särpräglad. Den byggdes 1961 efter ritningar av Erik Stadig. Exteriören med den uppåt svällande formen och det platta taket är bevarad i princip oförändrad. Genom kiosken får Fornbyn möjlighet att spegla folkhemsepoken och modernismen. Den blir också en möjlighet att sommartid kunna sälja varmkorv och glass i en ändamålsenlig lokal. Flytten är planerad till september 2021.
För den som vill läsa mer om kiosken som hotat kulturarv rekommenderas skriften ”Vart tar alla kiosker vägen?” >>