fbpx

70 000 besökte Kata Gård

  • Nu vilar Kata Gård efter en succéartad sommar.
  • Rosers serverade vid invigningen av Kata Gård.
  • Kronprinsessan Victoria och prins Daniel besökte Kata Gård i september.
  • Kön med förhadsinbjudna ringlade sig lång på invigningsdagen.
  • Maria Vretemark berättade för de förhandsinbjudna besökarna om hur Kata Gård växt fram.

Söndag 7 maj i år slogs dörrarna upp till det nya besöksmålet Kata Gård i Varnhem. Den dagen regnade det ymnigt men runt 1500 nyfikna besökare hade ändå samlats för att höra tillförordnade landshövding Lisbeth Schulze invigningstala och vara med när bandet äntligen klipptes.

Redan veckan efter strömmade mängder av intresserade besökare upp till kullen bakom klosterområdet. De kom för att se utställningen Kristna vikingar i Varnhem och ruinen av den 1000-åriga gårdskyrkan inne i den nybyggda informationsbyggnaden. Och så fortsatte det hela sommaren. Totalt blev det drygt 70.000 besökare som klev in genom dörrarna under Kata Gårds första säsong!

Under sommaren genomfördes flera programaktiviteter som lockade många besökare. Här kan nämnas Vikingadagen i början på juli i samarbete med Ekehagens Forntidsby. Då fick vi se prov på vikingatida hantverk, matlagning och stridskonst. I månadsskiftet juni-juli var det arkeologiska utgrävningar i samarbete med Göteborgs universitet. Under två veckor deltog ett 30-tal arkeologistudenter i undersökningen av ett vikingatida långhus på Kata Gård. I samband med utgrävningarna hölls också en Arkeologiskola för barn. I september ordnade vi tillsammans med Sparbanken Skaraborg en Öppet Hus-dag med guidningar av utgrävningsområdet och tipspromenad. Det blev faktiskt den dag under hela säsongen som hade flest besökare.

I början av september kom HKH Kronprinsessan Victoria och prins Daniel till Kata Gård för en guidning innan de gav sig ut och vandrade på Pilgrimsleden längs Billingen till Hornborgasjön. I september sändes också dokumentärfilmen om Varnhems kristna vikingar på SVT:s Vetenskapens Värld. Den uppmärksamhet som TV-sändningen gav var nog en bidragande orsak till att även september månad fick lika höga besökssiffror som augusti.

Till följd av det stora intresset höll vi också extraöppet fredagar-söndagar under oktober och över Allhelgonahelgen. Men nu har Kata Gård stängt för säsongen. Vi tackar alla våra besökare och vi gläds åt de många positiva kommentarerna i de fyra gästböcker som blivit fullskrivna under sommaren.

Välkomna tillbaka i vår! Kata Gård öppnar igen när tranorna kommer åter till Hornborgabygden.


Publicerad 6 november