Återigen skiner sköldarna

Det rör sig så klart om bronssköldarna från Fröslunda. De omkring 17 sköldar som bonden Bert Ivarsson plöjde upp en höstdag 1985 utgör idag museets absolut mest omtyckta föremål. Tolv av de tunna bronsålderssköldarna finns att beskåda i museets basutställning ”Mellan Is & Eld”. De övriga är för fragmenterades för att pussla ihop och finns därför förvarade i museets magasin.

Under hösten 2020 har metallkonservatorer från Kalmar läns museum besökt Västergötlands museum i syfte att undersöka sköldarnas kondition. Med sina specialkunskaper om arkeologisk metall har de i samarbete med Västergötlands museums personal kunnat göra en tillståndsbedömning av sköldarna och en åtgärdsplan för framtiden. Sköldarna visade sig vara i ett överlag gott skick och har inte förändrats särskilt mycket sedan 1994 då de först ställdes ut på museet.

De utställda sköldarna var däremot ganska dammiga och har därför försiktigt borstats rena av museets egen konservator. Belysningen i utställningen får också en översyn nu när museet tyvärr är stängt för besök.

Publicerad 7 december