fbpx

Barn bjöds på bin, honung, surr och pollen

I månadsskiftet juni/juli 2022 surrade det för fullt på Veterinärmuseet och i Fornbyn vid Västergötlands museum. I tre programpunkter lärde sig intresserade barn mellan 6-12 år om hur bin men även alla övriga insekter är nödvändiga för miljön och för oss människor.

Under veckan genomfördes tre programpunkter vid sex olika tillfällen, då olika kryp fyllde några timmar av barnens sommarlov. Det hela resulterade i både nyttiga ting, godsaker och mer kunskap.

På Veterinärmuseet fick deltagarna vid två tillfällen göra en bivaxduk som både är bra för miljön och som är ett smart sätt att paketera matvaror, en ersättare till plast- eller aluminiumfolie helt enkelt. Vid samma tillfällen fick deltagarna göra ett litet bi som kunde pryda blomkrukan eller balkonglådan där hemma.

Några dagar senare ställdes Veterinärmuseet om till ett bageri, då deltagarna fick baka smarriga kakor med honung som grund, istället för socker.

Vid tre tillfällen visades den nu i Fornbyn aktuella utomhusutställningen SURR! speciellt för barn. Det blev en fantasifull visning och barnen som deltog fick lära sig om våra insekters stora nytta i vår gemensamma värld. Utan insekterna får vi människor ingen mat på vårt bord.

Förutom Veterinärmuseet och Västergötlands museum var även Medborgarskolan med och arrangerar de honungsdoftande aktiviteterna.


Publicerad 4 juli