fbpx

Bra skördeår på Heljesgården

Året började i höstas när det skulle plöjas med våra hästar. Under hösten plöjer vi den marken vi ska höstså med råg. Hästarna Colombia, Chilla och Modden har turats om att gå framför plog, harv och såmaskin. Med bra väder, duktiga hästar och både Marcus, Inge och Malva hjälptes åt så att det skulle bli så bra som möjligt. Vintern blev efter detta välkommen.

Våren började med ännu mer plöjning. Vårbruket var igång, samma hästar hjälptes åt att dra plogen. Vår yngsta förmåga i stallet gjorde premiär på Heljesgården och fick gå med två av de äldre och dra harven. Våra vänner Alice och Mats var uppe och hjälpte till med att både harva, så svarthavren och ringvälta den plöjda åkerbiten.

Under våren och försommaren har vi sett både rågen och svarthavren komma upp ur jorden. Den fina sommaren fortsatte och vi kunde slå av gräset. En varm eftermiddag hjälptes vi åt att ta delar av grässkörden med häst och resten med traktor. När gräset väl var av fick det torka ett par dagar då vi drabbades av ett regnoväder samma kväll. Gräset torkade och vi kunde nästa dag ta med oss hästen Chilla ned till Heljesgården där både Inge och Kenneth väntade på oss. Vi satte för hästen vid hösvansen och gjorde iordning våra hässjor. Medan Adelina, Marcus och hästen Chilla hjälptes åt att dra ihop gräset, så hängde Inge, Kenneth och Malva sedan upp dem på hässjorna. Även denna kväll hann vi klart innan åskovädret drog in.

Efter att gräset hängt ett tag så togs hässjorna ned och gräset pressades ihop. Hästarna har redan fått provsmaka årets höskörd och älskar det!

Sensommaren kom och rågen blev mogen. Malva, Marcus och Inge åkte ned och lät självbindaren binda kärvar.
När rågen torkat lite var det tid för att ta in och tröska det. Ett bra jobb av oss allihopa. Inge, Kenneth, Malva, Marcus och Adelina, så var rågen i sina säckar och halmen ligger nu och väntar i ladugården för att kunna användas på vasstaken på gården.

Här näst står havren på tur, sedan är cirkeln sluten och vi börjar om på nytt, börjar att plöja det som ska bli höstsådd.

/Adelina Wremer


Publicerad 23 augusti