Bråka, skäkta och häckla – lin i fokus på Västergötlands museum

Mjuk och glänsande men samtidigt stark och tålig. Från Egyptens kungagravar till allmogens underkläder – lin har bokstavligen gått som en tråd genom historien. Som en del av utställningen Nytta & Nöje, tittar Västergötlands museum nu närmare på det mångsidiga och historiskt viktiga linet.

I tre nedslag, med start lördag den 10 oktober, kommer vi lära oss om linets beredning, tillverkning och historia i Sverige. I workshops kommer vi att ta linet från oförädlad råvara till spunnen lintråd och vidare till färdig textil under vägledning av kunnig personal och regionens hemslöjdskonsulenter. Alltsammans knyts samman i en föreläsning med Konsthistoriker Lars Sjöberg som kommer att berätta om 1700-talets inhemska textilproduktion. Föredraget syftar till att öka kunskapen om linodling, hela beredningsprocessen och lin som textilmaterial, i en tid då det är viktigt att bevara denna kunskap för framtiden.

I våras såddes lin i Fornbyn, lin som nu är redo att påbörja sin resa till färdigt linnetyg. Vid denna första workshop, lördag 10 oktober klockan 09.30-13.00, kommer vi bråka, skäkta, häckla och slutligen spinna lingarn enligt traditionella metoder. Det här är en dag för alla som vill lära sig mera om lin och linberedning. Prova att använda lin som finns på plats eller ta med dig ditt egna rötade lin.

Torsdag 15 oktober klockan 14.00 kommer konsthistoriker Lars Sjöberg att föreläsa om inhemska textila material, -mönster och -tekniker. Lars Sjöbergs föredrag är del två av det föredrag som hölls under 1700-talsveckan. Ta gärna med dina egna äldre tyger för bedömning.

I den andra och avslutande workshopen, samma dag torsdag 15 oktober klockan 18.00, kommer vi att få prova på att spinna, knyppla, väva samt brodera på återbrukat linne. Här binder vi ihop säcken och färdigställer linets resa från råvara till textil. Det här är en kväll för alla som vill lära sig om historiens slöjdtekniker och hantverk.

Publicerad 6 oktober