fbpx

Broddetorpsaltaret korta återbesök i Västergötland är över

Det fantastiska gyllene altaret från Broddetorp återvänder nu till Historiska museet i Stockholm. Under en dryg vecka har altaruppsatsen varit utlånad till Västergötlands museum i Skara med anledning av festligheterna kring Skara stifts 1000-årsjubileum. Utställningen med Broddetorpsaltaret invigdes av Kronprinsessan Victoria.

– Vi ville göra något alldeles extra under jubileumshelgen, och det vackra gyllene altaret blev precis den publikdragare vi hoppades på, säger Maria Vretemark på museet. Totalt kom ca 4000 besökare till museet för att se altaret och jubileumsutställningen ”Tusen år i kyrkan spår” under de här dagarna.

Broddetorpsaltaret, som är tillverkat på 1100-talet, har troligen först stått i Skara domkyrka innan det kom till Broddetorps kyrka senare under medeltiden. År 1872 köpte Historiska museet i Stockholm in altaret för en summa av 300 kronor. Sedan dess utgör det ett av huvudnumren på Historiska museets utställning om äldre kyrklig konst och det ska till något alldeles extra för att det ska lånas ut. Även om Broddetorpsaltaret nu har lämnat Västergötland och återvänt till Stockholm, så finns resten av jubileumsutställningen kvar året ut med mängder av unika föremål ur Västergötlands museums egna samlingar.


Publicerad 9 september