fbpx

Drakvecka och midsommardans

  • En tygdrake sys ihop
  • Ryggfenan på en tygdrake klipps till
  • Drakar av lera
  • Axevalla folkdansgille vid midsommarstången

I förra veckan var det full fart i Fornbyn. Årets första sommarlovsaktivitet gick av stapeln med olika aktiviteter om drakar. Och inte nog med det: 500 danssugna besökare kom till Fornbyn för att dansa runt midsommarstången!

Drakvecka

Årets första sommarlovsaktivitet var drakveckan som bjöd på flera spännande aktiviteter. Först ut var tillverkning av flygande drakar. Det blev verkligen en succé då vinden var helt rätt och drakarna kunde stiga högt upp i skyn.

De andra dagarna följdes av ännu mer drakverkstad. På onsdagen skapade deltagarna mjuka drakar av tyg. Koncentrationen var på topp och resultatet blev 16 fantasifulla och gosiga drakar.

På torsdagen skapades drakar av lera. Det blev en kreativ och fantasifull aktivitet trots att sommarvärmen var påtaglig. Veckan avslutades med drakens bakeri där deltagarna fick baka drakkakor med fina dekorationer, tillverka påsar och avsluta dagen med en draksaga.

Drakveckan är ett nära samarbete mellan Västergötlands museum, Veterinärhistoriska museet och Medborgarskolan.

Midsommardans

På temat dans bjöds kommunens alla förskolor till traditionell midsommardans i Fornbyn med spelmän och dansledare från Axevalla folkdansgille. Barnen fick komma i grupper och spelmännen drog igång om och om igen. I slutet av veckan hade ungefär 500 danssugna besökare kommit till Fornbyn för midsommardans!

Midsommarfirandet kommer tyvärr inte att genomföras traditionsenligt i Fornbyn för allmänheten i år. Vi på museet är därför glada att så många ville komma och dansa runt midsommarstången på det här sättet i stället.


Publicerad 22 juni