Nu ska interaktivt berättande levandegöra vårt gemensamma kulturarv. Snart kommer nämligen Fornbyn i Skara att befolkas digitalt av pigor, bönder och visa gummor, och de behöver hjälp att lösa ett mysterium…
Söndagen 13 juni firar friluftsmuseet Fornbyn 100 år och samma dag invigs Fornbyäventyret. Med hjälp av QR-koder och länkade hemsidor kan besökaren uppleva ett interaktivt äventyr som utspelas i Västergötlands förindustriella bondesamhälle (ca 1790-1830). Med hjälp av tekniken ges karaktärer från denna tidsperiod och geografiska område liv i mobilen. Besökaren inbjuds att ta del av det västgötska kulturarvet genom en spännande berättelse om övernaturliga väsen, slitsamma livsvillkor och en tid i förändring.
– Jag hade gjort ett examensarbete på Högskolan i Skövde kring att använda QR-koder och spelteknologi för att förmedla kulturarv, och nu fick jag möjlighet att utveckla projektet, berättar Niclas Loodus-Dristig, digital utvecklare på Västergötlands museum.
För att utveckla ett nytt verktyg för berättande-pedagogik har han tagit hjälp av programmeraren Mikael Grön från Skara. Han har konstruerat en helt ny webblösning som gör att besökaren kan interagera med byborna med sin mobiltelefon utan att behöva ladda ner en app. Mikael Grön tycker att det har varit såväl spännande som kreativt att delta i projektet.
– Jag har fokuserat på att göra mjukvaran flexibel och dynamisk så att den ska gå lätt att anpassa till andra kulturupplevelser i framtiden. Det har därför blivit ett kraftfullt paket med enkla funktioner som går att kombinera till väldigt avancerade system – om man vill.
Under äventyret får man sällskap av ugglan Kattis som kommer att visa runt och presentera de olika byborna. Kattis liksom de andra Fornbyborna har Niclas arbetat fram i samarbete med illustratören Christina Jonsson från Hjo. Christina ligger också bakom Bokäventyrets Birger Uggla.
– Att arbeta med karaktärdesign på det här sättet är väldigt givande. Dessutom har uppdraget inneburit en möjlighet att i viss mån arbeta med animering. Tillsammans med de fantastiska rösterna blir Fornbyns innevånare väldigt levande, berättar Christina och visar upp bilder på Kattis och det övriga persongalleriet.
Rösterna till de olika invånarna görs dels av elever från Skara skolscen, dels av lite olika Skarabor och personal på museet.
Ingenting av detta hade dock varit möjligt utan ordentliga djupdykningar i museets arkiv, och det arbetet har praktikanten Axel Kallberg stått för.
– Jag hade verkligen tur som fick praktik på Västergötlands museum precis när man påbörjade projektet. Det har varit fantastiskt roligt att både lära sig mer om arkivarbete och vår historia, säger Axel Kallberg som studerar på Europaprogrammet på Göteborgs universitet.
Axels studier kommer också att lägga grunden för de informationsskyltar som kommer att sättas upp i anslutning till husen i Fornbyn, och där man med hjälp av QR-koder kommer att länkas till webbsidor med mer information om husen.
– De sidorna kommer vi att fylla på efter hand, berättar Niclas Loodus-Dristig. Vi har märkt att om man bara tar sig tiden att söka i arkiven så finns oväntat mycket information och berättelser om Fornbyns byggnader bevarat, och det är bara hos oss på museet. Framåt hoppas vi kunna få hjälp av till exempel hembygdsföreningar i det här arbetet, som också sitter på mycket spännande kunskap om ”sina” hus.
Projektet är ett samarbete mellan Västergötlands museum och Högskolan i Skövde. Lars Vipsjö, projektledare för Kulturarv och Spelteknologi i Skaraborg – KASTiS, har varit högskolans projektkonsult.
– Fornbyäventyret har varit ett oerhört spännande projekt, som gett helt nya insikter i hur kulturarv kan förmedlas. Vi har också börjat fundera på hur vi tillsammans ska kunna utveckla forskningsprojekt kring pedagogiskt berättande och interaktiv kulturarvsförmedling.
Fornbyäventyret har finansierats av Leader Nordvästra Skaraborg. Leader är en del av EU:s landsbygdsprogram som syftar till att främja en ekonomisk, ekologisk och socialt hållbar utveckling på landsbygden. Organisationen består av representanter från offentlig, privat och ideell sektor.