fbpx

Från kallt krig till varmt avsked

Efter en över tre decennier lång karriär tog Göran Elisson idag fredag 2 oktober 2020 farväl av Västergötlands museum och möter nu pensionen med ett leende.

På museet känner vi Göran som en glad kollega och skicklig producent, men hos allmänheten känner man kanske Göran främst genom hans utställningar.

Under åren har Göran gett besökare en inblick i allt från Skaras mörka medeltid till Anders Karlssons lekfullhet och allt däremellan – för att inte tala om den nya museibyggnaden, som invigdes 1994, till vilken Göran bidragit till i både färg och form.

Men att det var en karriär inom museiväsendet som gällde var dock aldrig självklar. Resan började nämligen 900 kilometer norr ut som bildlärare i Umeå, mitt under kalla kriget. Men när beredskapen höjdes och värnplikten kallade var inte bomber och granater något som lockade och Göran fick istället en vapenfri tjänst – en tjänst som tog honom in i museibranchen och Västergötlands museum. Med en pedagogisk karriär i ryggen och ett brinnande intresse för konst så passade rollen som utställningsproducent Göran som hand i handske och idag, över 30 år senare, tackar vi Göran för alla hans insatser för museet och önskar honom allt gott i framtiden.

Att Göran kommer gå i pension i sin fulla bemärkelse är det dock ingen som tror på. Med en sprudlande fantasi och stora skaparglädje kommer Göran med all sannolikhet arbeta vidare i både trädgårdsland och målarateljé.


Publicerad 2 oktober