God Jul & Gott Nytt År från Västergötlands museum!

Året 2020 närmar sig sitt slut och bakom oss ligger en händelserik tid med tuffa utmaningar. Det blev ett helt annorlunda år än vad vi någonsin hade kunnat föreställa oss. Efter utställningen med Henrik Allerts vackra verk byggde vi utställningen ”Nytta och Nöje” med 1700-talsföremål från museets magasin och konsthistoriker Lars Sjöbergs samlingar. Den är en färgstark komposition av möbler, textiler, kläder, speglar, keramik, dricksglas och böcker med mera. En förhoppning är att utställningen bidrar till att inspirera besökare till att bli mer medvetna om materialens användning, hållbarhet, och värde. En vecka efter invigningen och firandet av den Internationella Kvinnodagen fick vi uppleva hur Sverige drabbades med full kraft av den stora pandemin. Vi stängde därför museet under hela våren och uppmanade våra medarbetare till distansarbete. Från en dag till den andra blev det ovanligt tyst i den gamla tegelbyggnaden. När sommaren kom såg vi en ljusning och hade öppet i tre härliga och alldeles för korta sommarmånader. Därefter kom Coronan tillbaka och vi tvingades stänga museet igen under hösten.

I vårt föremålsmagasin gick arbetet däremot vidare som vanlig. Digitaliseringen av samlingarna i databaserna Primus och DigitaltMuseum fick en större betydelse. Vi har även lagt ned ett stort arbete kring berättandet om olika föremål på vår hemsida, Facebook och Instagram. Även arkeologerna och byggnadsantikvarierna arbetade vidare. De har som vanligt varit ute i landskapet och träffat uppdragsgivare och nyfikna.

Fornbyn var en omtyckt mötesplats i somras. Här kunde alla njuta av solen och träffa vänner, dessutom kunde vi hålla några arrangemang och guidningar. Många besökare lockades även till Varnhem med Kata Gård, Ryttaregården, klosterkyrkan och klostergården. Vill du veta mer om Varnhem rekommenderas Västergötlands Fornminnesföreningens Tidskrift 2019-2020 ”Varnhem – från järnåldersgård till klosterstiftelse”. Alla medlemmar i Fornminnesföreningen kommer inom kort att få ett exemplar för en trevlig och intressant julläsning.

Nu blir det snart julfrid i Skara, även om det blir en annorlunda jul med tanke på det som sker här och i övriga världen. Förhoppningsvis blir det tid för en välbehövlig vila och samlande av nya krafter. Vi på museet ser framåt, snart kommer våren och då vill vi träffa er igen!

Avslutningsvis vill jag tacka er alla engagerade medarbetare, styrelseledamöter, besökare och deltagare för allt som vi har gjort tillsammans för att bevara det kulturella arvet och för att utveckla berättandet om det.

God Jul & Gott Nytt År 2021!

Luitgard Löw
museichef