fbpx

Grisar i Fornbyn

Nu har även grisarna kommit till Fornbyn! Två suggor av rasen linderödssvin bökar runt i hagen bredvid Karlebyladugården och ska göra så fram till början av oktober. Kom gärna och hälsa på våra grymtande vänner!

Rasen linderödssvin har sitt ursprung i det gamla svenska skogssvinet. Rasen tillvaratogs 1952 då Skånes Djurpark i Höör tog hand om några brokiga grisar av en gammal ras från just Linderöd. Linderödssvin är ungefär lika stora som moderna svin, men lite kortare och rundare i kroppsformen. Färgvariationen är stor, men de är övervägande svartbrokiga med vit/grå eller brun bottenfärg. Den gamla lantrasen växer betydligt långsammare än det vanliga gödsvinen men de är härdiga och duktiga på att söka sin egen mat.

Fram till 1700-talet var skogssvinet den dominerande svinras i Sverige. De var vanligast i Sydsveriges bok- och ekskogar och gick ute året om. I början av 1700-talet började andra svinraser importeras till Sverige. Särskilt stort genomslag fick helvita svin med hängande öron som föddes upp vid större gods och gårdar. Samtidigt började den traditionella svenska grisen trängas undan.


Publicerad 24 augusti