fbpx

Julamarken på Fornbyvis blev en stor succé!

Den första advent strömmade besökarna till Fornbyn bredvid Västergötlands museum. En julamarken stod på programmet. Snön lyste vit på taken, snötapparna hängde tätt i rad längs taken till de gamla stugorna och bodarna och kanske var den lille gårdstomten vaken, vem vet.

Publiken strömmande i tusental till Fornbyn under hela dagen, både stora och små, unga och gamla. Besökarna var alla glada och en smula förväntansfulla. Stämningen var helt enkelt på topp.

I lanthandeln, Rackebyladugården och missionshuset såldes lokal slöjd och hantverk av hög kvalité. Allt såldes med en strykande åtgång. Lite värmande glögg, korv och bröd smakade bra för den som kände sig lite hungrig och frusen.

Ulrika Eriksson, pedagog på Västergötlands museum har under hösten lagt åtskilliga timmar på marknaden i Fornbyn och naturligtvis var hon på plats under söndagen.
– Det blev verkligen en gammaldags känsla över hela arrangemanget, säger Ulrika. I en tid då klimat och miljö står i centrum och är avgörande, så är det viktigt att vi använder oss av gammal hantverkskunskap och naturliga material.

I Händenestugan värmde eldarna i spisarna gott. Det luktade rök och julgirlangen var på plats. Framför den värmande elden berättade Inger Widhja sägner från förr om tomtar och annat som kunde ha med julen att göra. Stugan var fylld till bristningsgränsen vid båda berättartillfällena. Våra sägner är inte alltid snälla söta sagor utan kan ibland vara lite otäcka och kanske lite skrämmande för de allra minsta.

I Härjevadskyrkan luktade det jul. Doften av gran var tydlig och kylan var påtaglig när spelmännen Susanne Lind och Mattias Ristholm fyllde kyrkan med vackra toner. Konserten var helt magisk där Lina Sandells vackra psalmer framfördes i folklig ton blandat med en och annan julmelodi. På ett fantastiskt sätt togs de gamla psalmerna till helt nya nivåer.

 


Publicerad 3 december