Kajsa Kavat roar barnen på museet

• Emma Fransson är ev av de tre flickor som under veckan spelar Kajsa Kavat.

I år ha Skara musikskolas föreställning Kajsa Kavat flyttat in på Västergötlands museum. Under fyra dagar kommer Skaras kommuns barn i åldrarna 4-6 år glädjas av musikteatern om den lilla flickan som hjälper sin sjuka mormor med att sälja karameller på torget.

Musiksagan om Kajsa Kavat har blivit en tradition för förskolebarn i Skara kommun. I år är det 13 år sedan Musikskolan började spela sin föreställning.

– Vi började spela föreställningen om Kajsa Kavat redan 2003, men då i mindre skala. Efter det har det bara växt och idag spelar vi för alla förskolebarn i åldrarna 4-6 år, säger Pierre Fahlström, enhetschef.

Pierre deltar själv i föreställningen och intar rollen både som Kajsas mormor, berättare och dansledare. Kajsa spelas av tre olika flickor som turas om under veckans olika föreställningar.

Flera olika lärare vid musikskolan deltar med olika instrument och sång, bl.a. Ingegerd Ottosson-Höög på piano. Ingegerd har arbetat fram den musikaliska delen av föreställningen och hon är mycket nöjd mad att i år spela på museet.
– Här i hörsalen sitter alla barnen i bänkar som gör så att alla ser jättebra. När vi tidigare var runt i idrottshallar och på Stureplan fick barnen sitta på golvet och stämningen blev inte densamma som här, säger en mycket nöjd Ingegerd-Ottosson-Höög.

Hanna Eklöf, chef på Västergötlands museum, hälsar Kajsa Kavat välkommen tillbaka även nästa år och hoppas att det kan bli en ny tradition i Skara.
– Det känns extra kul att se alla barnen komma till oss och få en trevlig stund. Dessutom spelas föreställningen dels i rummet som inrymmer vår julutställning som är särskilt riktad till just barn, säger Hanna Eklöf.

Publicerad 7 december