fbpx

Kata Gård öppnar för säsongen

Efter en kort vintervila slår nu Kata Gård i Varnhem återigen upp dörrarna för alla besökare som vill uppleva det vikingatida Varnhem. Samma dag skulle Trandansen vid Hornborgasjön enligt plan ha öppnat, men på grund av den långa vintern har tran-premiären skjutits upp en vecka. I brist på tranor kan man alltså göra ett besök på Kata Gård.

Utställningen ”Kristna vikingar i Varnhem” finns kvar inne i informationsbyggnaden på Kata Gård. Som ett komplement till den finns precis som förra året utställningen ”Kata och Kättil” på Västergötlands museum i Skara, där föremålen från utgrävningarna visas. Här finns även den rekonstruerade Kata – kvinnan som ägde storgården i Varnhem under vikingatidens slutskede.

Under Påskveckan blir det två öppna visningar för allmänheten på Kata Gård av och med arkeologen och projektledaren Maria Vretemark. Det är dels på Långfredagen 30 mars kl. 13, dels på Påskdagen 1 april kl. 13. Ingen anmälan behövs och visningarna är gratis.

Den gamla kyrkoruinen på Kata Gård ska få lite välbehövligt underhåll i vår så att murarna kan hålla i tusen år till. Murrestaurering kan dock inte göras när det är minusgrader så detta jobb kommer att ske under april. Kata Gård håller då öppet som vanligt och det blir ett fint tillfälle för besökarna att se hur detta arbete går till.

Till sommaren blir det flera programpunkter, visningar, vandringar och utställningar i Varnhem.

Kata Gård är öppet alla dagar från 17 mars fram till 31 maj kl. 11-16 och därefter dagligen kl. 10-17. Välkomna!


Publicerad 12 mars